ANVELOPE, JANTE,
CAMERE AUTO
SERVICII VULCANIZARE

ANIZARE

S.C.M. TEHNOPREST BACAU

TOTUL DESPRE ANVELOPE

Anvelope ieftine vs. anvelope premium

O anvelopa de calitate este de cele mai multe ori mai economica decat o anvelopa ieftina.
Anvelope ieftine, o oferta buna, anvelope cu pret redus – toate aceste promisiuni suna bine pentru unii conducatorii auto care au nevoie de anvelope noi. Totusi, dupa achizitionare, anvelopele ieftine vor genera costuri mult mai mari decat daca s-ar fi achizitionat anvelope premium.
La suprafata, o anvelopa ieftina poate arata ca si produsele similare din gama premium. Cu toate acestea, modelul profiluli benzii de rulare este doar una dintre proprietatile anvelopei. Solutiile oferite de structura multi-strat si compusii de cauciuc au un impact decisiv asupra performantei, durabilitatatii si rezistentei la rulare. Ca atare, o anvelopa cu o durata de viata mai mare si cu un coeficient redus de rezistenta la rulare se dovedeste a fi o alegere economica in comparatie cu o anvelopa ieftina.
Niciodata anvelopele ieftine nu vor avea o durata lung de viata.
Pentru a evita costurile neprevizionate, ar trebui sa verificati si sa comparati cu atentie anvelopele cu preturi reduse. Sunt de asemenea oferte promotionale si pentru anvelopele de calitate. De exemplu, modelele mai vechi de anvelope, care sunt sigure si performante, pot fi obiectul unor promotii speciale. Majoritatea castigatorilor in teste sunt anvelopele producatorilor recunoscuti pentru inalta calitate a produselor lor, care se pozitioneaza in top nu doar din punct de vedere tehnologic cat si din punct de vedere al raportului calitate-pret.
Intotdeauna, o anvelopa preium are o durata de viata mai mare decat o anevlopa ieftina, datorita calitatii ridicate a materialelor folosite pentru fabricare, cat si solutiilor structurale. Compozitia cauciucului difera in functie de aplicabilitatea anvelopei si viteza pentru care este poriectata. Compusii duri pot fi durabili, insa afecteaza propietatile sofatului. Compusii mai moi ai benzii de rulare s-au dovedit a fi mai siguri pe suprafete de drum ud sau inghetat.
In general, se poate spune ca anvelopele premium dispun de un echilibru optim in privinta sigurantei si durabilitatii, echilibru bazat pe teste amanuntite si procese de fabricatie. O anvelope premium, de vara sau de iarna, isi va pastra proprietatile si va fi o alternativa sigura pe durata mai multor sezoane decat o anvelopa ieftina. Aceasta are un impact direct asupra costurilor legate de condus.

SPECIALISTII DE LA CONTINENTAL, NE RECOMANDA SI NE EXPLICA CE TREBUIE SA STITI DESPRE ANVELOPELE AUTOTURISMULUI DUMNEAVOASTRA

ANVELOPELE NOKIAN SUNT CLASATE PE PRIMUL LOC, IN TESTUL PENTRU ANVELOPELE DE VARA 2012, AL REVISTEI GERMANE " AUTO BILD "

 

Nokian ocupă primul loc în clasament şi în cadrul testelor efectuate de revistele auto germane „Auto Zeitung“ şi „gute Fahrt“
Cele mai bune calificative „perfectă“, „foarte recomandabilă“ şi „foarte bună“
Cea mai mică distanţă de frânare pe carosabil ud şi uscat dintre toate anvelopele.
Anvelopele Nokian sunt clasate pe locul întâi în testul pentru anvelope de vară 2012 al revistei auto germane Auto Bild cu calificativul „perfecte”. Anvelopele Nokian ocupă primul loc şi în clasamentul revistei auto germane „Auto Zeitung“ cu calificativul „foarte recomandabile“ şi în clasamentul revistei germane auto pentru Volkswagen şi Audi-Magazin „gute Fahrt“ cu calificativul „foarte bune. Acordând distincţia “perfectă”, revista germană Auto Bild garantează standardul excepţional al calităţii anvelopelor Nokian Z G2 şi notează: “Puncte forte: Versatilitatea convingătoare în orice condiţii si cea mai scurtă distanţă de frânare pe suprafeţe de drum ud şi uscat, stabilitate şi control al direcţiei şi un consum de combustibil redus”.
Revista Auto Bild a acordat „clasa 1” pentru „frânare” şi “comportament pe suprafeţe de drum uscat” şi „clasa -1” pentru “frâne” şi „circuit”, “comportament pe suprafeţe de drum ud” şi “consum de combustibil”.Distanţa de frânare este de aproape 28 metri (!) şi cu 22 metri mai scurtă decât cea mai mare distanţă de frânare a celor 50 de anvelope testate pe pista udă. „Anvelopa Nokian Z G2 are cea mai bună aderenţă“ şi garantează siguranţa maximă. Anvelopa finlandeză este câştigătorul clar al testului de anvelope al revistei auto Auto Zeitung (6/2012) şi primeşte şi recomandarea revistei „gute Fahrt“ (3/2012).
În sistemul de notare german, clasa 1 corespunde calificativului “foarte bine“, iar 1- reprezintă o abatere minimă de la acest calificativ.
„O victorie clară pentru Nokian“
În evaluarea completă, revista „Auto Zeitung“ laudă anvelopele Nokian: „O victorie clară pentru Nokian H, care nu se impune în mod convingător doar pe carosabilul ud, ci şi pe porţiunile uscate şi în cadrul testului de rezistenţă la rulare“. „Auto Zeitung“ comentează pozitiv şi rezultatele importante obţinute în testul pe carosabil ud: “răspunsul cel mai rapid şi precis la manevrare, clasare de top în ceea ce priveşte siguranţa în circulaţie şi foarte puternică la frânare.
Anvelopa finlandeză Nokian este with un profesionist desăvârşit pe carosabil ud“. Rezultatele testului pe carosabil uscat sunt sumarizate după cum urmează: „Anvelopa Nokian câştigă cu o rezistenţă mică la rulare, frânarea puternică şi silenţiozitate Aderenţa este este bună chiar şi în situaţii limită şi reacţionează întotdeauna previzibil“.
„Nokian câştigă comparaţia“
„REZULTATUL TESTULUI>> Nokian câştigă comparaţia“ – iată titlul tabelului cu rezultatele din revista auto „gute Fahrt“. Calificativul „GUTE FAHRT foarte bună“ este motivat de către revista pentru Volkswagen şi Audi cu multe laude: „Nokian Z G2 / Pentru prima dată, o anvelopă Nokian câştigă testul de anvelope GF.“ „Şi pe bună dreptate, pentru că anvelopa finlandeză foarte echilibrată reuşeşte să obţină nu doar cel mai bun calificativ la frânarea pe carosabil ud, dar şi la rezistenţa de rulare.“ „În cea mai mare parte neutră şi fără reacţii la modificarea sarcinii, anvelopa finlandeză stăpâneşte perfect manevrabilitatea, oferă o stabilitate fantastică pe carosabil ud, o aderenţă bună şi cele mai mici distanţe de frânare. Numai rezistenţa la acvaplanare ar putea fi îmbunătăţită. Gradul de confort este bun, iar nivelul de zgomot la rulare este redus. Şi, pentru a completa avantajele, anvelopa oferă cea mai mică rezistenţă la rulare. „Liderul Nokian are o rezistenţă la rulare cu 22 de procente mai scăzută decât ultimul clasat şi poate economisi astfel până la o jumătate de litru de combustibil“ la 100 de kilometri“.
Clubul automobilistic german ADAC (3/2012) şi organizaţia de protecţie a consumatorilor Stiftung Warentest (3/2012) dau anvelopei Nokian V nota „foarte bună“ pentru „comportament pe suprafeţe de drum uscat”, „bună“ pentru „comportament pe suprafeţe de drum ud” şi de asemenea „bună“ pentru consumul de combustibil. „Recomandabil“ este rezultatul anvelopei în testul de anvelope al Clubului European Auto ACE GTÜ (2/2012), unde s-a clasat printre primele 3 pneuri şi a obţinut numărul maxim de puncte dintre toate anvelopele de vară pentru „siguranţa pe drum uscat“.
În cel mai mare test de anvelope din Germania „Auto Bild“, cea mai mare revistă auto germană cu 2,81 de milioane de cititori şi numărul 1 în Europa, a testat dimensiunea de anvelope de 225/45 R 17 W/Y pentru clasa de autovehicule compacte şi de categorie mijlocie provenind de la 50 de mărci diferite. Revista Auto Zeitung a verificat şapte anvelope de marcă şi o anvelopă ieftină de dimensiunile 185/60 R 15 H, care se potrivesc multor autovehicule mici. În comparaţia „gute Fahrt“ au concurat toate cele şase pneuri actuale ale mărcilor cunoscute cu dimensiunile 225/45 R 17 W, potrivite pentru multe autovehicule compacte, cum ar fi VW Golf şi Audi A3. ADAC, Stiftung Warentest şi ACE au testat 205/55 R 16 V pentru autovehicule pentru clasa de autovehicule compacte şi de categorie mijlocie.
Câştigătorul testului Nokian Z G2 aduce performanţe de cel mai înalt nivel cu ajutorul nanotehnologiei pentru o deplasare rapidă
Datorită nanotehnologiei, câştigătorul testului, anvelopa de mare viteză Nokian Z G2, reacţionează acum şi mai rapid la manevrele asupra direcţiei şi convinge prin manevrare precisă. Această anvelopă premium este performantă, sigură, rezistentă la uzură şi în cadrul unor condiţii de deplasare dificile, mult mai puternică decât produsele concurenţei, după cum demonstrează testele de anvelope.
Ea nu se lasă impresionată de variaţii ale temperaturii sau de ploaie, oferă o aderenţă excepţională pe carosabilul ud şi o protecţie bună împotriva acvaplanării şi prezintă un comportament excelent la deplasare, conform inginerilor din departamentul de dezvoltare al Nokian Tyres. Anvelopa finlandeză este deosebit de silenţioasă şi oferă un confort sporit la rulare. Câştigătoarea Nokian Z G2 a fost concepută pentru vitezele mari ale maşinilor sport şi este disponibilă în) 34 de mărimi, de la 16 până la 20 de ţoli pentru categoriile de viteză W (270 km/h) şi Y (300 km/h).
Câştigătoarea Nokian H cuprinde mărimi de la 14 la 16 ţoli cu un indice de viteză H, Nokian V de la 15 la 17 ţoli cu indicele de viteză V.

VERIFICARE PRESIUNII IN PNEURI

Verificarea presiunii aerului din anvelope se face numai cand acestea sunt reci.
Verificarea se face o data pe luna si in cadrul operatiunilor de intretinere
Verificarea presiunii se face inaintea efectuarii unui drum lung, deoarece atunci temperatura anvelopelor creste si implicit se modifica presiunea.

DESPRE ECHILIBRARE

Echilibrarea vehiculului - un vehicul poate fi considerat echilibrat corespunzator doar atunci cand componentele de suspensie si cele de directie nu prezinta nici un fel de defecte, iar ansamblurile de roti (janta & anvelopa)ruleaza drept si corect.

Dezechilibrul static are loc atunci cand exista un punct greu sau usor in anvelopa (unele anvelope noi, prezinta pe talonul lateral un punct colorat, in general rosu sau galben, care obligatoriu trebuie montat in dreptul valvei). In acest caz, anvelopa nu se invarte uniform, iar anvelopa si janta sunt supuse unei miscari in sus si in jos.

Dezechilibru dinamic are loc atunci cand exista o greutate inegala pe una sau pe ambele laturi ale liniei mediane laterale a ansamblului anvelopa/janta. Dezechilibrul dinamic poate cauza o oscilatie dintr-o parte in alta sau o oscilatie a rotilor.

Echilibrarea rotilor
- necesara pentru a elimina vibratiile
- previne uzura prematura a anvelopelor si in acelasi timp a elementelor de suspensie, directie sau a rulmentilor autoturismului
- daca simtiti vibratii in volan care incep de regula de la 60-70 km/h si cresc in amplitudine, sau frecventa odata cu cresterea vitezei, atunci trebuie sa verificati echilibratul rotilor
- daca ati echilibrat rotile, iar la viteze mari inca mai sesizati mici vibratii ale volanului, atunci problema poate fi rezolvata prin optimizarea ansamblului anvelopa-janta. Aceasta inseamna ca suprafata cea mai grea a anvelopei va fi pusa cu un defazaj de 180 grade fata de cea mai grea suprafata a jantei.
- daca observati uzura neuniforma a benzii de rulare aceasta poate fi cauzata de neechilibrare si trebuie reparata de un expert. ( problema poate fi de la neechilibrarea corespunzatoare, presiune necorespunzatoare, amortizoare defecte, anvelopele nu prezinta un indice de greutate/viteza corespnzator cu folosinta, etc.)
- aliniamentul necorespunzator fie la rotile fata sau cele spate poate duce la uzura iesita din comun a benzii de rulare, avarierea suspensiei, si la o manevrare neobisnuita a masinii.
- aliniamentele rotilor ar trebui sa fie facute de fiecare data cand montati un nou set de pneuri, si de fiecare data cand dati de o groapa mare, de o bordura sau de un alt obstacol; in scopuri de intretinere, aliniamentul ar trebui verificat la fiecare 10 000 km, deoarece, prin uzare si reparatie, se modifica distribuirea greutatii
- semnele potrivit carora ar fi posibil sa aveti nevoie de un aliniament sunt masina dv. care trage intr-o parte sau in alta, si uzura neuniforma a pneurilor.
- cea mai buna cale de a explica echilibrarea anvelopelor este prin a incepe sa explicam ce inseamna lipsa echilibrului. La montarea unei anvelope pe roata, doua unitati usor imperfecte sunt imbinate pentru a forma un ansamblu. Sansele ca acest ansamblu sa aiba o distributie absolut precisa a greutatii in jurul centrelor sale radiale si laterale sunt practic inexistente.
- pentru a echilibra roata, tehnicianul o monteaza pe o masina de echilibrare, care invarte roata pentru a localiza partile mai grele ale ansamblului. Apoi, sistemul de echilibrare ghideaza tehnicianul sa amplaseze contragreutati pe suprafata jantei pentru a compensa dezechilibrul.
- dezechilibrarile pot conduce in timp la deteriorarea bratelor de suspensie, a casetei de directie si a amortizoarelor.
- probabil ca ati observat niste mici greutati plasate pe janta. Aceste greutati ajuta echilibrarea anvelopei la toate vitezele. La viteze mari, anvelopele echilibrate incorect pot genera vibratii mari. O anvelopa neechilibrata sau o janta deteriorata pot fi cauze de uzura neuniforma
- unele jenti din aliaje scumpe pot fi deteriorate prin utilizarea greutatilor standard din plumb, de aceea este necesara captusirea acestora.

Termeni folositi in legatura cu echilibrarea rotilor:

ALINIERE - Verificarea si reglarea unghiului de fuga, a unghiului de bracaj si a unghiului pivotilor din suspensia unui vehicul pentru pastrarea specificatiilor proiectate de producatorul vehiculului pentru un optimum de performanta.
RAPORT GEOMETRIC - Relatia dintre inaltimea si latimea sectiunii unei anvelope, exprimate sub forma unui procent din latimea sectiunii. Daca inaltimea sectiunii este jumatate din latimea acesteia, raportul geometric este de 50%.
ECHILIBRU - Distributia egala a masei anvelopei si a ansamblului vehiculului pentru o rulare linistita. Echilibrul se obtine prin montarea de contragreutati pe marginea jantei pentru a contrabalansa distributia inegala a greutatii anvelopei sau rotii.
UNGHI DE BRACAJ - Unghiul dintre axa centrala a unei anvelope si o linie verticala, vazut din fata.
UNGHI DE FUGA - Unghiul dintre axa de directie a vehiculului si o linie verticala, privit din lateral.
DEZECHILIBRU - Starea existenta atunci cand masa unei anvelope nu este uniform distribuita imprejurul axei de rostogolire si a axei centrale, determinand socuri (dezechilibru static) sau zguduituri (dezechilibru dinamic).
UNGHI DE ALUNECARE - Unghiul dintre directia in care este orientata sau manevrata o anvelopa si directia efectiva a deplasarii anvelopei.

CATEVA SFATURI, SA VA AJUTE IN ALEGEREA ANVELOPELOR

A. tipul de drum pe care acestea vor fi folosite in mod preponderent
O anvelopa conceputa pentru asfalt uscat difera major de una construita special pentru a rula pe asfalt umed sau acoperit de zapada, atat prin compozitie cat prin desenul de pe partea circulara a anvelopei (asa numitul profil); Alegerea unei anvelope neadecvata anotimpului poate influenta negativ performantele autoturismului dumneavoastra, cum ar fi viteza maxima de rulare, aderenta si stabilitatea in curbe, distanta de franare sau timpul de uzura, afectand direct siguranta la volan.

B. tipul masinii pe care vor fi folosite
In momentul alegerii unui autoturism, cu siguranta o influenta majora in alegerea dvs. o au caracteristicile acestuia, cum ar fi:
- Puterea
- Aspectul
- Siguranta
- Confortul
- Viteza maxima de rulare
- Sarcina suportata
Dar v-ati gandit ca anvelopele cu care este dotata masina influenteaza fiecare dintre caracteristicile mentionate mai sus?
- puterea unei masini se traduce, la nivelul rotii, in tractiune. Pentru a putea beneficia de puterea dezvoltata de motor trebuie folosita o anvelopa care sa aiba o aderenta buna la carosabil. In caz contrar puterea va fi pierduta prin derapare si se va ajunge la o uzura nejustificata a anvelopei.
- la proiectarea anvelopelor din clasele superioare se tine cont de necesitatea imbinarii cerintelor tehnice cu cele estetice.
- toti producatorii de anvelope urmaresc obtinerea unui grad ridicat de siguranta pentru pasagerii autoturismului pe care acestea vor fi montate. Tinand cont de specificatiile producatorului autovehicolului, anvelopele sunt proiectate pentru a suporta o sarcina bine-determinata, o viteza maxima de rulare, si pentru a limita pe cat posibil distanta de franare.
- confortul este influentat de rigiditatea anvelopei si de inaltimea talonului acesteia. Producatorul autoturismului recomanda o dimensiune optima. Exista posibilitatea schimbarii diametrului jantei care va conduce la alegerea unei anvelope cu un talon mai jos, astfel incat sa se pastreze diametrul total al rotii. O anvelopa cu talonul mai mic nu va putea asigura acelasi confort.

C. Dimensiunea si indicii anvelopelor. Pentru a exemplifica vom folosi o dimensiune uzuala : 195/65R15. Mantionam ca dimensiunea anvelopelor pentru fiecare masina este inscrisa in talonul masinii.
Semnificatia 195/65R15 91 H
-195- Latimea anvelopei, sau latimea sectiunii. Aceasta se masoara in mm si reprezinta zona de latime maxima cand este montata pe janta corecta. Latimea reala a anvelopei depinde de janta pe care este montata.
-65- Raportul nominal de aspect. Se obtine prin impartirea inaltimii sectiunii la latimea acestuia si inmultirea rezultatului cu 100. Daca nu este specificat acest raport nominal de raport (ex. 175R14), atunci se ia in considerare raportul de baza, care in cazul anvelopelor radiale este 82%.
-R- Radial Anvelopa are o constructie radiala. Anvelopele radiale au firele din pliuri extinse pana la talon. Firele sunt dispuse la unghiuri de 90º, carcasa fiind stabilizata de o curea circumferentiala.
Alternative :
- B constructie bretea si
- D constructie in diagonala.
-15- Diametrul rotii in inch. Este exact dimensiunea pe care se potriveste anvelopa. Exista jante mai vechi, numite � TRx � care au marimi indice ca 390. Acestea nu sunt compatibile cu anvelopele obijnuite.
-91- Indice de incarcare.
-H- Indice de viteza

D. Clasificarea de viteze
Clasificarea de viteza pentru orice anvelopa consta in masurarea vitezei maxime la care anvelopa poate transporta o anumita greutate in siguranta. De asemenea reprezinta un indiciu pentru reactia anvelopei la viteze inferioare. O anvelopa cu un grad mai bun de clasificare ofera o tractiune si un raspuns la volan foarte bun si la 100 Km/h.

E. Alte simboluri inscrise pe anvelope
M+S (M&S sau M-S) indica faptul ca anvelopa este potrivita pentru toate anotimpurile. Veti gasi aceste marcaje pe aproape toate anvelopele de iarna sau iarna/vara. Anvelopele de vara nu vor avea inscrise pe ele acest semn.
* Indica o comportare foarte buna a anvelopei in caz de zapada ambundenta. Aceasta anvelopa va face fata mai bine conditiilor de iarna decat cele marcate M+S. Sunt cele mai sigure anvelope pe timp de iarna.
DOT = Department of transportation (Ministerul trasporturilor). Dupa aceste prescurtari apare scrisa denumirea producatorului sau sigla acestuia. Tot aici mai apar: marimea anvelopei, executia anvelopei si data fabricarii (saptamana si anul). Simbolul �1900� indica faptul ca anvelopa a fost fabricata in a 19-a saptamana a anului 2000.
TUBELESS = Anvelopa fara camera TUBETYPE = anvelopa cu camera


F. Criteriu de alegere in functie de anotimp
Anvelope de vara: sunt proiectate pentru a rula pe asfalt uscat sau umed dar nu sunt recomandate pe carosabil acoperit de gheata, zapada. Fiind proiectate sa reziste la temperaturile ridicate din perioada verii, vor deveni mult prea rigide la temperaturi mai mici de 7 grade Celsius. O rigiditate crescuta va conduce la o aderenta proasta si implicit va afecta gradul de manevrabilitate al masinii.
Anvelope de iarna: asigura tractiune si aderenta sporita pe zapada sau gheata. Anvelopele de iarna sunt realizate dintr-un material ce isi pastreaza toate proprietatile la temperaturi scazute iar profilul este proiectat astfel incat sa asigure o aderenta cat mai buna chiar si in conditiile in care carosabilul este acoperit de zapada sau gheata. In cazul rularii pe un carosabil uscat sau umed se reduce manevrabilitatea, se accentueaza ritmul de uzura iar zgomotul produs va fi mai ridicat.
Anvelope pentru tot anul (all seasons): anvelope care imbina proprietatile anvelopelor de vara si a celor de iarna. Dezavantajul lor este acela ca in conditii climatice extreme sunt inferioare celor destinate unui singur sezon. Avantajul lor este faptul ca pot fi folosite tot anul si prin urmare este suficient un singur set de anvelope indiferent de sezon.

Alte criterii de alegere:
-rezistenta scazuta la rulare conduce la reducerea consumului de combustibil
-zgomot redus in toate regimurile de exploatare
-posibilitatea de a fi reparate
-rezistenta la viteze mari si incarcare maxima
-confort la calatorie
-uniformitate.

GLOSAR ANVELOPE
TERMENI DE SPECIALITATE

Accelerare laterala
Fortele care actioneaza asupra unei anvelope pentru a o trage inspre exteriorul virajului.
Acvaplanare
Procesul acumularii de apa in fata unei anvelope in miscare pana la ridicarea anvelopei de pe carosabil si pierderea controlului.
Aliniere
Reglarea rotilor si a suspensiilor conform specificatiilor tehnice date de uzina pentru orice vehicul. Se face pe bancuri specializate cu sisteme computerizate.
Amprenta anvelopei
Zona de anvelopa care intra in contact cu carosabilul. Aceasta difera in functie de constructia anvelopei, materialul compozit si profilul benzii de rulare, dar si de presiunea anvelopei.
Anvelopa de iarna
Anvelope create special pentru a fi utilizate la temperaturi mai mici de 7 grade Celsius cu componente care isi pastreaza proprietatile la temperaturi mai scazute si cu lamele multiple (sau crestaturi) pentru o aderenta mai mare pe drumurile alunecoase.
Anvelopa fara camera de aer
O anvelopa fara camera este de obicei o anvelopa radiala. Materialul protectiv pentru interior protejeaza impotriva pierderii aerului la presiunea din timpul functionarii obisnuite. Anvelope denumite si tubeless, in prezent marea majoritate a anvelopelor comercializate.
Anvelopa pentru toate anotimpurile (allseason)
Anvelope create pentru a fi utilizate pe durata intregului an spre deosebire de anvelopele de vara si de iarna. Denumite si allseason, sunt un compromis intre aderenta la rece a anvelopelor de iarna si rezistenta la uzura la cald a anvelopelor de vara.
Anvelopa radiala
Model de anvelopa care utilizeaza o carcasa supla dispusa in arcuri drepte (in mod radial), o centura metalica pentru a stabiliza banda de rulare si banda de rulare este independenta de flancuri. Avantaje: stabilitate superioara si suprafata de contact care se modifica mult mai putin decat in cazul anvelopelor clasice, cu pliuri incrucisate.
Apex
O piesa de cauciuc ranforsat care confera duritate zonei talonului.
Asimetrica
Anvelopa la care profilele benzii de rulare difera de la o parte a benzii de rulare la alta, adica nu sunt simetrice. Anvelopele asimetrice trebuie montate cu flancul exterior de pe partea exterioara a rotii. Acest lucru este de obicei indicat pe flanc.
Banda de rulare
Portiunea anvelopei aflata in exteriorul anvelopei, deasupra flancului si care ia contact direct cu solul.
Bioxid de siliciu
Un material compozit obtinut din nisip si utilizat pentru a imbunatati aderenta pe drumurile ude si pe timp de iarna, precum si pentru a reduce rezistenta la rulare.
Bolt de blocare
Un dispozitiv de securitate care previne furtul rotilor din aliaj.
Camera de aer
O anvelopa cu camera necesita utilizarea unei camere pneumatice interioare. Anvelopele moderne pentru autoturisme nu au camera.
Caneluri
Adancituri inguste pe tot profilul benzii de rulare prin care apa este evacuata din zona petei de contact
Carcasa
Structura anvelopei pe care sunt fixate flancul si banda de rulare si care este alcatuita din pliu, zona talonului si curele.
Cord
Fibra rasucita sau fir din poliester, celofibra, nailon sau otel care asigura rezistenta carcasei anvelopei si curelelor.
Curele
Sunt de obicei 2 sau 3 straturi de cord de otel care asigura o ranforsare circumferentiala a carcasei.
Captuseala interioara
Stratul de cauciuc din interiorul unei anvelope fara camera pentru protectia impotriva pierderii presiunii aerului la functionarea obisnuita.
Dimensiunea rotii (jantei)
Diametrul real al jantei. Acesta se masoara de obicei in inci, de exemplu 215/55 R16 unde '16' este dimensiunea jantei.
Directionala
Anvelopa care trebuie montata astfel incat sa se invarta intr-un anumit sens pentru a oferi performante maxime. Anvelopele asimetrice sunt directionale, la fel si multe anvelope de inalta performanta. Directia de invartire este marcata cu o sageata pe flanc.
Dispozitiv de protectie a talonului
O piesa de protectie din cauciuc in contact direct cu janta. Acesta protejeaza zona talonului impotriva uzurii.
Echilibrare
Procesul compensarii micilor variatii de greutate la o anvelopa si ansamblul rotilor. Acest lucru elimina eventualele vibratii.
Echipare originala (OE)
Marca originala a anvelopei care a fost montata de producatorul autoturismului.
Flanc
Partea de anvelopa dintre janta si banda de rulare. Acesta cuprinde toate datele referitoare la manevrabilitate, dimensiunea anvelopei, indicele de sarcina, simbolul de viteza, anul fabricatiei…
Histereza
Histereza reprezinta pierderea de energie in cauciuc prin deformarea acestuia cand aluneca peste materialul caii de rulare. Cu alte cuvinte, alunecarea cauciucului pe o suprafata rugoasa produce deformarea acestuia in punctele de contact cu asperitatile. O forta verticala pe cauciuc are ca efect penetrarea asperitatilor in cauciuc, acesta fiind obligat sa se deformeze pentru a permite trecerea asperitatilor prin cauciuc. Cauciucul este elastic si se muleaza pe iregularitatile suprafetei de rulare. In acelasi timp, cauciucul este viscoelastic, adica nu isi recapata forma initiala in totalitate. Incercati sa apasati unghia intr-o anvelopa de vara si veti vedea ca isi revine complet. Incercati acelasi lucru cu o anvelopa de iarna; urma lasata de unghie dispare mai incet. Acesta este un exemplu simplu si eficient de testare a histerezei sau a pierderii de energie in cauciuc; cauciucul cu histereza putina isi revine repede, pe cand cauciucul de inalta histereza are nevoie de mult timp pentru a-si reveni in urma deformarii.
Indicator de uzura pe timp de iarna
O punte de cauciuc mulata la baza benzii de rulare a anvelopelor de iarna, pozitionata in cel putin trei puncte in jurul anvelopelor. Acesta indica momentul in care mai sunt doar 4 mm de banda de rulare, care reprezinta grosimea minima recomandata pentru anvelopele de iarna si care este, de asemenea, minima legala in unele tari europene.
Indicator pentru uzura benzii de rulare
O punte de cauciuc mulata la baza benzii de rulare, pozitionata in cel putin trei puncte in jurul anvelopelor. Acesta indica momentul in care mai sunt doar 1,6 mm de banda de rulare. Retineti faptul ca 1,6 mm este minima legala in majoritatea tarilor europene.
Indice de Sarcina
Indice standardizat care indica sarcina maxima pe care o poate transporta o anvelopa, de exemplu 215/55R16 91V unde '91' este indicele de sarcina.
Latime
Pentru 215/55R16 - '215' este latimea anvelopei in mm.
M+S
Marcaj pentru Noroi si Zapada pentru anvelopele de iarna si multe anvelope 4x4. (Mud + Snow)
Mu
Coeficient de frecare intre anvelopa si carosabil. Cu cat este mai mare coeficientul de frecare cu atat aderenta este mai mare.
Nitrogen (Azot)
O alternativa pentru aer pentru umflarea anvelopelor. Umflarea cu azot a anvelopelor duce la pierderea mai lenta de presiune prin porii anvelopei.
Pata de contact (Amprenta)
Zona de anvelopa care intra in contact cu carosabilul. Aceasta difera in functie de constructia anvelopei, materialul compozit si profilul benzii de rulare, dar si de presiunea anvelopei.
Pax
Tehnologie Michelin care permite continuarea rularii chiar si dupa pierderea totala a presiunii din anvelopa. Anvelopa este normala dar se introduce un suport interior atasat la janta care in cazul unei pene face contact cu anvelopa propriu-zisa, permitand rularea inca 200 de km, cu conditia sa nu se depaseasca 80 km/h. Comparativ cu o anvelopa Run Flat tipica, o anvelopa PAX are peretii laterali de mai mica dimensiune, folosind la maximum aceasta dimensiune. Ca urmare, are un talon mai mic si poate transmite mai bine energia motorului la calea de rulare. Permite o manevrabilitate mai mare, mai ales in curbe la viteze mari.
Presiunea aerului
Forta exercitata de aerul din interiorul anvelopei, exprimata in bari.
Presiunea anvelopei
Este important sa verificati in mod regulat si sa pastrati presiunea recomandata de producator. (Vedetii manualul autovehiculului). Nu umflati niciodata anvelopa la o presiune mai mare decat maxima indicata pe flancul anvelopei.
Profil (=Design, model al benzii de rulare)
Ati crezut ca profilul anvelopei este acea forma de patratele de pe exteriorul anvelopei? Asa este, insa si mult mai mult. Alegerea potrivita a designului profilului poate insemna diferenta intre un mers confortabil, silentios si sentimentul de oboseala la volan. Un design de profil potrivit poate imbunatati tractiunea, manevrabilitatea dar si durabilitatea. De asemenea are un efect direct asupra confortului la mers, nivelul de zgomot si eficienta consumului. Fiecare sectiune a profilului are un nume diferit, o functie diferita si un efect aparte asupra intregii anvelope.
Proportia dimensiunilor
Raportul dintre inaltimea flancului si latimea benzii de rulare exprimat in procente; de exemplu pentru 215/55R16 proportia dimensiunilor este '55'. inaltimea flancului este de 55% din 215 mm.
Recanelare
Procesul de realizare a unor noi caneluri in banda de rulare uzata pentru a prelungi durata de exploatare a anvelopelor pentru camioane.
Repararea anvelopelor
Repararea anvelopelor trebuie efectuata doar de personalul calificat cu utilizarea unui echipament profesional.
Resapare
Procesul de inlocuire a stratului benzii de rulare pe o anvelopa. Din anvelopa uzata se pastreaza carcasa in cazul in care nu este defecta. Resaparea duce la cresterea semnificativa in greutate a anvelopei, acest lucru crescand masa neamortizata (janta + anvelopa + bratele suspensiei aflate in miscare) si generand forte suplimentare asupra articulatiilor suspensiei si uzura lor prematura. De asemenea, rularea cu anvelope resapate schimba tinuta de drum a vehicolului si de aceea nu se recomanda pentru autoturisme si soferi cu pretentii de performanta.
RunFlat
O anvelopa creata pentru a a continua deplasarea cu presiune scazuta sau fara presiune pentru a permite soferului sa-si continue calatoria pana la un loc sigur. La aceste anvelope, peretii laterali ai anvelopei sunt rigidizati suficient de mult pentru a face fata unei pene. Astfel, dupa pierderea aerului din anvelopa, masina mai poate rula, anvelopa ramanand intr-o pozitie acceptabila, tocmai datorita peretilor laterali.
RunOnFlat
Tehnologia RunFlat de la Goodyear & Dunlop.
Simbol Fulg de Zapada
Simbol de fabricatie oficial pentru identificarea anvelopelor cereate pentru 'utilizarea pe zapada abundenta'
Sistem de Monitorizare a Presiunii Anvelopei
Metoda ce permite monitorizarea presiunii anvelopei chiar din interiorul autoturismului. De obicei un dispozitiv din interiorul anvelopei montat pe janta sau valva care transmite informatii pe un ecran de bord pentru a avertiza soferul cu privire la presiunea din anvelopa. Acest sistem va avertizeaza cand anvelopele masinii au presiune scazuta datorita unei pene sau pierderilor normale de aer prin pori si evitati rularea cu subpresiune.
Strat de acoperire
Un strat (in general de nailon dar se poate utiliza si alt material) in jurul curelelor care asigura carcasei o stabilitate mare la viteza. Stratul de acoperire asigura stabilitate dimensionala circumferentiala la viteze mari.
Subvirare
Tendinta autoturismului de a nu raspunde in mod corespunzator la comanda directiei si de a merge drept (opusul supravirarii). Intervine de obicei la abordarea cu viteza prea mare a virajelor cu vehicule "grele pe fata"
Supravirare
Pierderea aderentei la rotile din spate la virare; opusul subvirarii, masina "pleaca de spate"
Talon
Zona talonului este partea de anvelopa care intra in contact cu janta. Talonul este de obicei un inel de otel cu mai multe straturi. Scopul acestuia este de a asigura o presiune de contact corespunzatoare intre anvelopa si janta, asigurand etansarea aerului.
Umarul anvelopei
Zona benzii de rulare care intra in contact cu flancul. Forma acesteia influenteza caracteristicile la virare ale anvelopelor si influenteaza aderenta anvelopelor.
Valva
Dispozitiv prin care se umfla anvelopa.
Vulcanizare
Procesul de incalzire a componentelor cauciucului care confera caracteristicile necesare anvelopelor.

EXISTA DIFERENTE INTRE ANVELOPLE NOI?

Ce diferente credeti ca exista intre o anvelopa care costa 250 de lei si una care costa 450 de lei, ambele noi, nu resapate, de aceeasi dimensiune? Ce parere ti-ai face, daca ai constata ca siguranta ta si a pasagerilor, consta indirect in diferenta de pret? Ce ai face daca ai constata ca diferenta de pret provine din diferenta catorva trasaturi ale anvelopelor?
V-ati pus vreodata intrebarea « de ce o anvelopa Michelin 205 60 R 15 costa 450 lei, iar o anvelopa Tigar, de la acelasi producator, costa 250 lei ? »
Cu totii ne punem aceeasi intrebare « de ce sa platesc dublu pentru o anvelopa, cand este la fel si face acelasi lucru ? »
Eu va recomand, ca inainte de achizitia unei anvelope, sa mergeti la un profesionist, sa discutati cu el si sa-l intrebati de unde provin diferentele de pret dintre anvelope, sa-i explicati unde mergeti si ce faceti cu automobilul dumneavostra, pentru a va putea recomnada o anvelopa pe masura sigurantei dumneavoastra si a pasagerilor. In continuare va voi explica principalele 4 motive, de unde apar diferentele de pret :
1. UZURA
Marii producatori, care au o adevarata istorie in ceea ce priveste productia de anvelope, isi imbunatatesc de la an la an, normele de constructie si calitate. Aici, ma refer in principal la amestecul optim dintre cauciuc natural si cauciuc artificial, astfel incat uzura in timpul rularii, sa fie cat mai scazuta
Mici producatori folosesc o cantitate mai mare de cauciuc artificial, astfel incat anvelopa este mai ieftina, uzura, in timul rularii, este mult mai ridicata, iar anvelopa este mult mai vulnerabila la schimbarile de temperatura.
Din cauza materialelor slabe calitativ, exista riscul ca din banda de rulare a anvelopei, sa se desprinda bucati. Mai ales cand anvelopa ajunge la o uzura de peste 50 %, suprafetele lipit se pot despinde mai repede, deoarece schimbarile de temperatura apar mult mai repede.
2.ADERENTA
Anvelopele scumpe, pe langa faptul ca rezista mai mult timp, au o aderenta mult mai ridicata fata de anvelopele ieftine. Secretul sta in amestecul de baza, care la anvelopele scumpe este aderent si mult mai rezistent, iar la anvelopele ieftine este mult mai rigid si se uzeaza mult mai repede.
Diferenta o puteti constata si singuri, in momentul in care veti fi nevoiti sa franati brusc, iar masina fiind echipata cu anvelope ieftine, rotile se vor bloca, dar masina va aluneca putin, automat distanta de franare va fi putin mai lunga. Daca masina este echipata cu anvelope scumpe, in momentul franarii rotile se vor bloca, dar automobilul nu va aluneca deloc si automat distanta de franare va fi mai scurta. Cu parere de rau, va spun ce cel mai des, aceasta diferenta se vede in momentul acidentelor, cand se realizeaza ca daca aderenta cu asfaltul si (sau) distanta de franare era mai scurta, se facea difernta.
3.ZGOMOTUL
Un alt motiv pentru care o anvelopa este ieftina, ar putea fi si faptul ca nu s-a investit in crearea unei benzi de rulare eficienta din toate punctele de vedere, in special cat mai silentioasa. Cel mai des, observam ca anvelopele ieftine, au un profil, pe banda de rulare, asemanator cu marii producatori, dar compozitia si matrita nefiind aceeasi, automat nici calitatea anvelopei nu va fi asemanatoare, si asa apare zgomotul in timpul mersului. Zgomotul ar putea proveni si din faptul ca o anvelopa ieftina, atrage mult mai repede, de pe sosele, pietricele, gunoaie, etc, care raman blocate mult timp in caneluri
4.TINUTA DE DRUM A AUTOTURISMULUI
Tot am vorbit despre faptul ca anvelopele ieftine, sunt fabricate din materiale de slaba calitate, rigide, dar putin mai durabile, din punct de vedere al benzii de rulare. Aceeasi problema apare si cand discutam despre flancurile anevlopelor, parte a anvelopei ce este raspunzatoare de tinuta de drum a automibilului.
O anvelopa cu o calitate superioara are flancurile mult mai elastice si automat absortia socurilor este mai mare, acestea fiind slab sau chiar deloc simtite de catre sofer si pasageri. Discutam aici de anvelopele care au inaltimea flancurilor (taloanelor) egala sau mai mare de 45. Unde flancul anvelopei coboara sub 45, socurile numai sunt preluate de anvelopa, acestea finnd aproape in totalitate preluate de catre suspensia automobilului.
Dupa aceste diferente, nu ne mai ramane sa tragem concluzia ca in momentul in care achizitionezi o anvelopa ieftina(calitate slaba), o data cu diferenta de pret, primesti ca bonus si cateva probleme. La achizitia unei anvelope de o calitate superioara este o singura problema : pretul.
Sfatul nostru este sa achizitionati un set de anvelope bune, pentru ca siguranta, confortul si durabilitatea va fi mult mai mare, iar o afacere buna, este o afacere pe termen lung.

CUM SE FABRICA ANVELOPA

Pasii principali pentru fabricarea anvelopelor :
1. Amestecare
Pigmentii, substantele chimice si cele aproape 30 tipuri diferite de cauciuc, sunt
amestecate in malaxoare imense, care lucreaza la temperaturi si presiuni imense. Aceste malaxoare, numite « masini Babury », amesteca materiile prime, pana devine o pasta omogena de culoare neagra si are consistenta gumei de mestecat.
2. Extrudare
Pasta aparuta dupa amestecare, este lasata la racit, apoi este decupata in placi ce sunt transportate catre extrudere, pentru a fi modelate. Aici se pregatesc diferite amestecuri pentru masinile incalzite, unde placile de cauciuc, sunt taiate in fasii, care vor fi transformate in flancuri, amprenta anvelopei(modelul benzii de rulare), etc…Corpul anvelopei este format dintr-un material textil (poliester,vascoza sau nailon), care apoi este imbracat intr-un alt tip de cauciuc
3. Talon
O alta componentă, în formă de inel, este talonul. Acesta permite poziţionarea şi menţinerea anvelopei pe jantă.
4. Pliuri
Urmeaza 2 straturi din material textil pliat, numite cord. Sunt fixate apoi, 2 fasii de panza pentru a preveni desprinderea anvelopei de pe janta, in momentul jantarii acesteia.
5. Amprenta anvelopei (Banda de rulare)
Fabricantul fixeaza centurile de otel, care sint rezistente la perforari, si se stabilizeaza
banda de rulare a anvelopei. Ultimul element montat pe anvelopa este amprenta anvelopei. Dupa ce toate componentele sunt fixate si presate anvelope verde, poate fi vulcanizata si inspectata.
6. Vulcanizare
Presa de vulcanizare ii confera anvelopei forma definitiva si amprenta. Aceste matrite, vulcanizeaza anvelopa, in forma dorita. Matritele contin amprenta anvelopei, inscriptiile, de pe flancurile anvelopei, care apartin fabricantului, precum si inscriptiile cerute de normele legale in vigoare.
Anvelopele sunt vulcanizate la temperaturi ce depasesc 300º C, timp de 12 – 35 ´´, in funtie de dimensiunea anvelopei.
7. Inspecţia
Anvelopele sunt verificate prin sondaj, pe banda de catre ochiul si mana antrenata a unui inspector si (sau) de masini specializate.Dupa ce anvelopele de pe o linie sunt finalizate, sunt supuse, la intamplare, la o inspectie cu raze X, pentru a depista eventualele defecte sau imperfectiuni, interne sau externe, ce nu au putut fi depistate la prima verificare. In plus, printr-un sondaj, inginerii CTC-isti, aleg la intamplare anvelope ce sunt montate si testate pe automobile, pentru a studia fiecare detaliu in parte, ce ar putea duce la cresterea sau scaderea performantelor. Tot inginerii CTC-isti, aleg la intamplare anvelope care sunt sectionate pentru a studia detaliile constructiei. Orice anvelopa ce prezinta cel mai mic defect, este refuzata.

DEPOZITAREA CORECTA A ROTILOR SI ANVELOPELOR

Durata exacta de viata a anvelopelor este imposibil de stiut. Putem lungi durata lor de viata si creste performantele anvelopelor printr-o manipulare si depozitare corecta, mai ales atunci cand nu le folosim o perioada indelungata de timp (mai mult de ≈ 15 zile).
Cand o anvelopa sta in aer liber, neutilizata pentru o perioada lunga de timp (mai mult de 15 zile), suprafata ei devine uscata si apar crapaturi la suprafata, numite “CRAPATURI METEO” si din acest motiv, anvelopele trebuie pastrate intr-un mediu racoros, uscat, de interior.
Cand depozitarea anvelopelor este mai mare de 30 zile, eliminate greutatea de pe anvelope, prin ridicarea autovehiculului sau chiar demontare lor, altfel ar putea duce la imbatranirea prematura si chiar cedarea prematura a anveloplor.
In momentul depozitarii anvelopelor, asigurati-va ca le-ati plasat la distanta de surse de caldura, generatoare electrice. Suprafetele unde sunt depozitate anvelopele, trebuie sa fie curate, lipsite de grasimi, benzina sau alti aditivi ce ar putea deteriora anvelopa.
Locul in care sunt depozitate anvelopele trebuie sa fie uscat, bine ventilat, temperat, protejat de lumina soarelui, departe de substante chimice, solventi sau hidrocarburi, departe de materiale ascutite, departe de orice sursa de caldura sau producatoare de ozon(transformatoare, motoare electrice, etc)
Daca anvelopele dumneavoastra pot fi stocate, asigurati-va ca nu sunt deformate. Daca sunt depozitate pe o perioada lunga de timp, faceti o rotatie (inversati ordinea anvelopelor). Incercati sa evitati strivirea anvelopelor sub obiecte grele. Accesoriile ar trebui sa fie pastrate in ambalajul lor original, pe suprafete care nu prezinta nici un pericol de taiere, rupere sau perforare. Cand manipulati anvelope si accesoriile, utilizati instrumente echipamente care nu dauneaza anvelopelor. Cand manipulati anvelope, recomandam sa utilizati manusi si imbracaminte de protectie.
Pastrati anvelopele una peste alta, de preferinta pe paleti. Dar incercati sa nu le pastrati la inaltimi mai mari de 1,20 metri. Inversati ordinea lor la fiecare patru saptamani. Atunci cand anvelopele sunt montate pe jante, pastrati-le umflate intr-o pozitie verticala sau intr-un singur rand pe rafturi.
Pentru stocarea pe termen mai lung, asezati-le vertical pe rafturi situate la cel putin 10 cm de la sol. Rotiti-le cate putin o data pe luna pentru a evita denaturarea. Daca o anvelopa nu este utilizata pentru o perioada mai lunga de timp, verificati presiunea in mod regulat si mentineti-o la nivelul recomandat de producatorul auto.
Urmarirea acestor precautii de stocare va vor permite sa pastrati anvelopele de iarna in stare perfecta. Inainte de a demonta anvelopele, notati pozitia lor pe masina. Acest lucru va va permite sa interschimbati anvelopele fata in spate iarna urmatoare, pentru a le echilibra uzura. Curatati rotile si anvelopele cu apa si lasati-le sa se usuce bine pentru a limita orice coroziune.Eliminati orice pietre sau resturi care au fost prinse in canelurile anvelopei. Daca anvelopele dumneavoastra sunt montate pe jante, agatati-le sau puneti-le jos. Daca sunt demontate, pastrati-le in picioare. Pastrati anvelopele departe de lumina, in mod ideal, intr-o zona rece, uscata. Mai presus de toate, nu le stocati in apropierea unor solventi (combustibil, uleiuri, etc).

SA FACEM DIFERENTA DINTRE ANVELOPA SI PNEU

ANVELOPA este o bucată toroidală din cauciuc care este se găsește la roțile de la diferite vehicule și mașini. Funcția sa principală este de a permite un contact adecvat de aderență și frecare cu pavajul, permițând accelerația, frânarea și conducerea vehiculului.Din punct de vedere constructiv există două tipuri de anvelope - radiale și diagonale. Anvelopa radială este standard pentru aproape toate mașinile moderne.Anvelopele, după modul de utilizare, mai pot fi anvelope de vară, de iarnă sau mixte.

PNEUL este un ansamblul format din anvelopă și o cameră de aer comprimat. Pneul se fixează la roțile anumitor vehicule.

ROLUL PRINCIPAL AL ANVELOPELOR : REZISTENTA LA RULARE

La fiecare invartire a rotii, banda de rulare se curbeaza si se deformeaza, deoarece vine in contact cu contururile solului. In timp ce se deformeaza, cauciucul se incalzeste, iar energia se pierde sub forma de caldura.. Aceasta este sursa a 90% din "rezistenta la rulare" a anvelopei.
Ce cauzeaza rezistenta la rulare?
La fiecare invartire a rotii, banda de rulare se curbeaza si se deformeaza, deoarece vine in contact cu contururile solului. In timp ce se deformeaza, cauciucul se incalzeste, iar energia se pierde sub forma de caldura.. Aceasta este sursa a 90% din "rezistenta la rulare" a anvelopei.
Este ca si cum urcati permanent o panta de 1%
Cu cat rezistenta la rulare a unei anvelope este mai mare, este necesara o putere mai mare de la motor pentru a misca masina mai departe. In cazul in care motorul trebuie sa lucreze mai greu doar pentru a depasi rezistenta de rulare a anvelopei, se va folosi mai mult carburant. Ganditi-va la rezistenta la rulare ca o masina incercand sa urce permanent o panta de 1%. Rezistenta la rulare nu poate fi complet eliminata, dar redusa pe cat de mult posibil veti avea nevoie de mai putin combustibil.

DESPRE COMPANIA BRDGESTONE

I. Prezentarea companiei

   Compania de anvelope Brigestone a fost fondata in 1931, in Japonia, de catre Shajiro Ishibashi in Kurume, Fukuoka din Japonia. In momentul de fata Brigestone ocupa primul loc in topul mondiala a fabricantilor de anvelope, urmata de Michelin si Good-Year.

II. Istoricul companiei

Toate companiile au un inceput, si fiecare companie are un fondator. Totusi, unele companii al caror fondator a fost sigur de ideea lui, exact ca in cazul Bridgestone, chiar inainte de a se aventura pe piata anvelopelor Shojiro Ishibasi s-a a fi un adevarat antrepenor. In 1925 a pus bazele productiei in masa pentru „Tabi”, o marca japoneza traditionala de incaltaminte, in orasul Kurume din insula Kyoshu. Motivat de industrializarea rapida a Japoniei, Shojiro Ishibasi a facut cercetari pe piata anvelopelor si a produs prima sa anvelopa in anul 1930. In 1931 Ishibashi si-a vazut visul de a deveni primul producator japonez de anvelope realizat, atunci cand a pus bazele companiei „Bridgestone Tire Company”.Ishibashi a tinut cont de acest lucru cand a dat numele companiei sale. La acea vreme produsele americane si britanice erau foarte cautate, fapt ce l-a daterminat sa decida capitalizarea pe plan international a companiei sale. De fapt, Bridgestone este traducerea literara in engleza a numelui Ishibashi, care inseamna „Stone Bridge” (Podul de Piatra), insa lui i-a placut mai mult numele cu cele doau cuvite inversate „Bridge Stone” (Piatra pentru Pod).

III. Activitatea

• Brigestone devine cea mai mare producatoare de anvelope: Dupa un sfert de secol, inceputul anilor 50 a marcat cresterea rapida a companiei.Prima prioritate a fost sa-si i-a numele de Brigestone urmata de construirea unui nou centru in Tokyo si in final operarea primei distributii de anvelope.Toate acestea s-au dovedit a fi decizii bine gandite , lucru aratat si de faptul ca vanzarile au depasit 10 bilioane de Yeni in 1953,facad din brigestone cea mai mare companie producatoare de anvelope.Ishibashi nu si-a uitat originile si a sarbatorit cea de-a 25-a aniversare a companei prin construirea centrului cultural Ishibashi in Kurume, centru pe care l-a donat orasului. Vanzarile anvelopelor din nylon au inceput in 1959 sirul evenimentelor continuand cu construirea unui nou sediu in Tokyo inaugurat in 1960,pentru a tine pasul cu cresterea rapida a pietei motorizarii.

• Oferirea unor produse de calitate superioara:

Motto-ul companiei „servind societatea prin produse de o calitate superioara” a foat adoptat in 1960, ani in care in Japonia s-au dezvoltat primele anvelope radiale pentru camioane si autobuze (1962) si primele anvelope radiale pentru autotuisme (1964). Cu fabrici in Kurume, Yokohama si Tokyo, compania producea o mare varietate de produse pe baza de cauciuc, ca si anvelopele. Era, de asemenea, si cea mai mare companie japoneza producatoare de biciclete si detinea o companie producatoare auto care producea mai mult de cinci mii de autoturisme si camioane pe luna.

• Extinderea Bridgestone in afara granitelor: Cresterea rapida a industriilor automobilistice pe plan mondial a incurajat Bridgestone sa extinda productia in afara granitelor Japoniei. In 1965 o noua fabrica Bridgestone a fost construita in Malaysia, prima fabrica a companiei in afara granitelor dupa al doilea razboi mondial. Stabilirea unei divizii de marketing in SUA a avut loc in 1967. Si o companie de control a calitatii pentru inbunatatirea produselor si cresterea productivitatii a adus companiei prestigiosul „Dreamy Prize” in 1968.

• Fondatorul companiei moare dar mostenirea lasata de el este inca vie: Shojiro Ishibashi a murit in anul 1976, dar organizatia sa a mers mai departe intrand pe piata celor mai mari producatori de anvelope. In 1970 compania a sponsorizat primul turmeu de golf (Bridgestone Golf Tournament), cunoscut astazi ca Brigestone Open. Sediul european al companiei Bridgestone a fost infiintat in Bruxelle in anul 1972. Compania a inceput sa produca jenti din aluminiu pentru autoturisme si a dezvoltat o tehnologie de reesapare a anvelopelor.

• Expansiunea internationala conduce la incorporarea companiei Firestone: Anii ’80 au inceput cu un evenimentfoarte important, celebrarea celei de-a 50-a aniversarea companiei, aceasta reprezentand doar inceputul unui sir de succese markate de expansiune, tehnologia revolutionara si achizitii. Expansiunea a inceput prin deschiderea unui centru de reesapare si distribuire a componentelor automobilistice. Dar pasul cel mai important facut de Bridgrestone in scopul solidificarii pozitiei sale pe piata de anvelope a fost facut in 1983 cand Bridgestone a cumparat prima sa fabrica in Tennessee (SUA) de la compania Firestone. Nu s-a oprit aici. Bridgestone a cumparat compania Firestone in 1988 (Firestone fiind a doua mare companie producatoare de anvelope din SUA), in valoare de 2,6 bilioane de dolari.

     Acest pas a marcat transformarea intr-o companie globala a organizatiei Bridgestone.

• Tehnologia avansata Bridgestone revolutioneaza industria anvelopelor: Succesul companiei nu se limita numai la operatiuni economice dar si la avansarea tehnologiei in domeniul anvelopelor. In 1982 Bridgestone introducea primele anvelope fara tinte si 5 ani mai tarziu inginerii creau designul original al multicelulelor pentru anvelopele de iarna. De asemenea, compania introducea doua noi teorii: 2) Teoria optimizarii controlului la rostogolire; 3) Teoria optimizarii controlului pentru anvelopele camioanelor si autobuelor.

• Progresul tehnologic introduce Bridgestone in Formula 1

Legenda realizarilor in domeniul motosporturilor Bridgestone au inceput in urma cu mai mult de 9 decade cand Harvey Firestone a decis sa-si puna propriile anvelope pe pista. De atunci brandul Bridgestone a aparut in zeci de competitii in jurul lumii, inregistrand o larga varietate de victorii.

In 1997 Bridgestone intra in competitiile Formulei 1. Masinile echipate cu anvelope Bridgestone Potenza au ocupat 4 podiumuri in primul sezon. Anvelopele din F1 sunt diferite de anvelopele folosite in orice alt motorsport, ele avand un model special imprimat. Fiecare anvelopa are patru santuri circumferentiale largi pe suprafata sa, create pentru a limita viteza in timpul virajelor. In al doilea sezon de F1, in 1998, Bridgestone a castigat primul sau campionat mondial, datorita lui Mika Hakkinen care a obtinut titlul pentru echipa sa McLauren-Mercedes. Bridgestone a castigat astfel primul sau titlu al constructorilor. Anul 2004 a fost un an important prin numeroasele evenimente si realizari care confirmau ca isi va consolida pozitia in Europa ca principalul producator de anvelope. Incepe sa distribuie anvelope echipei Suzuki din seria Moto GP din sezonul 2004. Motociclismul este la fel de important pentru politica motosporturilor Bridgestone, la fel ca si F1, Indycar si alte sporturi automobilistice.

IV. Tehnici de management

In anul 2005 Bridgestone a beneficiat in urma numarului mare de cereri ale produselor sale in Japonia, America, Europa si Asia. S-a concentrat pe introducerea produselor inovative si cautate, pe construirea capacitatii globale de productie, cresterea productivitatii si imbunatatirea logistice. Vanzarile nete au crescut cu pana la 11% fata de anul precedent, ajungandu-se la un profit de 22,8 bilioane de dolari. Bridgestone nu este niciodata satisfacuta, de aceea foloseste cea mai avansata tehnologie pentru crearea unor produse si servicii de inalta clasa. Lucrand sa se pastreze in fruntea tehnologiei, au creat oportunitati de extinderea a afacerii. Pe scurt, au ajuns acelo unde altii cu greu pot ajunge.

• Expansiunea domeniului afacerii bazata pe o strategie bine definita pe termen lung: Integrarea verticala a fost punctele puternice ale operatiei companiei Bridgestone. In industria anvelopelor, ei detin fabrici pentru intregile operatiunile de productie si vanzare care guverneaza intregul proces de creare al anvelopelor, de la cauciucul naturat la cel sintetic, la jentile de carbon si sarma de insertie din otel. Compania detine si finanteaza centre de reesapare de prestiiu in intreaga lume. Telul companiei pe viitor este acela de a-si extinde domeniul de expertiza prin noi modele de afaceri care sa includa noi sisteme si solutii inovative.

• Construirea unei structuri manageriale dinamice si globale: Afacerea anvelopelor este o industrie globala cu caracteristici locale puternice, iar acest lucru este adevarat pentru piata echipamentelor originale si pentru piata inlocuirii anvelopelor. Provocarea zilelor noastre este refacerea sistemului managerial pentru Grupul Bridgestone astfel incat sa reuseasca intr-o lume intr-o continua schimbare.

• Intoarcerea la primele principii: Lumea moderna a afacerilor competitiva fara egal si e plina de informatii. Intr-un mediu ca acesta ei considera ca cea mai buna cale de a merge inainte este intoarcerea la origini. Cu alte cuvinte este important sa se inteleaga natura fiecarei provocari cu care se confrunta prin cunoasterea principiilor fundamentale ale afacerii inainte de a lua orice decizie. Se considera ca ar trebui sa se intoarca la primele principii: oferirea produselor si a serviciilor de o calitate sporita, acesta fiind doar un aspect critic. Pentru ca Bridgestone sa ajunga lider global trebuie sa se concentreze pe partea de productie. Obiectivul companiei este s ofere clientilor serviciile si produsele care sa le aduca satisfactie. Acest proces presupune intelegerea cererii clientilor - dorintele ca si nevoile - apoi proiectarea, dezvoltarea, producerea si vinderea produselor pentru satisfacerea acestora. In schimb, compania Bridgestone inregistreaza profit.

CE REPREZINTA NUMARUL ( CODUL ) DOT, LA ANVELOPE

Numarul DOT este o combinatie de cifre si litere standardizata de Ministerul Transporturilor al SUA (Department of Transportation) care contine informatii despre producatorul anvelopei, tara de provenienta a  anvelopei, si data fabricatiei acesteia.

Unde se gaseste numarul DOT?

In primul rand, numarul DOT trebuie identificat pe peretele lateral al anvelopei ( flanc ). El este de forma DOT XXXX XXX(X) 0000 unde X reprezinta litera iar 0 cifra. Litera din paranteze, ar putea lipsi.

Conform regulamentelor, codul DOT este marcat complet pe cel putin un flanc al anvelopei. Acest lucru inseamna ca  grupul ultimelor 3 sau 4 cifre, care spune data de fabricatie a anvelopei, ar putea sa nu apara pe ambele flancuri ale anvelopei. Este posibil ca numarul DOT sa nu fie vizibil din lateraul autoturismului, iar aceasta inseamna ca numarul DOT complet se afla pe partea interioara a anvelopei, acesta fiind vizibil doar la demontarea rotii sau ridicarea masinii pe elevator.

Exemplu de citire a codului DOT

DOT ND OF JBLR 3909

Primele doua simboluri ale primului grup de 4 dupa "DOT". Reprezinta tara (sau statul in cazul SUA) de fabricatie si producatorul. In acest caz, ND = Germania, Goodyear.

Ultimele doua litere ale primului grup de 4 dupa "DOT" reprezinta autoclava(presa) folosita in procesul de fabricatie.

Al doilea grup de simboluri , de obicei 4 dar poate fi compus si din doar 3. Combinatie interna de litere si cifre a producatorului folosita pentru urmarirea loturilor de catre producatori.

Ultimul grup de cifre reprezinta data de fabricatie sub forma saptamana-an. In acest exemplu, saptamana 39 a anului 2009. Acest ultim grup de 4 cifre este cunoscut in general ca si numar DOT chiar daca el este de fapt doar o componenta a codului complet

 
Nota: Anvelopele fabricate inainte de 1999, inclusiv, au acest grup format din doar 3 cifre. Exemplu 359 = saptamana 35 a anului 1999. Incepand cu anul 2000 toti producatorii au trecut la notarea cu 4 cifre a datei fabricatiei anvelopei in codul DOT.
COD LOCATIE PRODUCATOR
A1 Franta Michelin
A2 Brazilia Lee
A3 SUA, Illinois General
A4 Koreea Hung-A
A5 Polonia Z.O.S.
A6 India Apollo
A7 Thailanda Bridgestone
A8 Indonesia Bridgestone
A9 SUA, Ohio General
AA SUA, Ohio General
AB SUA, Texas General
AC SUA, N. Carolina General
AD SUA, Kentucky General
AE Spania General
AF Portugalia General
AH Mexic General
AJ SUA, Michigan Uniroyal
AK SUA, Massechusetts Uniroyal
AL SUA, Wisconsin Uniroyal
AM SUA, California Uniroyal
AN SUA, Alabama Uniroyal
AO India Wearwell
AP SUA, Oklahoma Uniroyal
AT Anglia Avon
AU Canada, Ontario Uniroyal
AV SUA, Ohio Seiberling
AW Israel Samson
AX Germania Phoenix
AY Germania Pheonix
B1 Franta Michelin
B2 Malaezia Dunlop
B3 Canada, Nova Scotia Michelin
B4 Ungaria Taurus
B5 Polonia Z.O.S.
B6 SUA, S.Carolina Michelin
B7 SUA, Alabama Michelin
B8 Brazilia Michelin
B9 SUA, S.Carolina Michelin
BA SUA, Ohio Goodrich
BB SUA, Oklahoma Goodrich
BC SUA, Pennsylvania Goodrich
BD SUA, Oklahoma Goodrich
BE SUA, Alabama Goodrich
BF SUA, Indiana Goodrich
BH Canada Goodrich
BJ Germania Goodrich
BK Brazilia Goodrich
BL Columbia Goodrich
BM Austria Goodrich
BN I. Phillipine Goodrich
BO Maroc General
BP Iran Goodrich
BT Austria Semperit
BU Irlanda Semperit
BV SUA, Kentucky IRI
BW SUA, Colorado Gates
BX SUA, Tennesse Gates
BY SUA, Colorado Gates
C1 Nigeria Michelin
C2 Brazilia Kelly
C3 SUA, Maryland McCreary
C4 SUA, Tennessee Dico
C5 Polonia Z.O.S.
C6 Cehia, Slovacia Mitas
C7 SUA, Kentucky Ironsides
C8 Taiwan Bridgestone
C9 Taiwan Seven Star
CA SUA, Ohio Mohawk
CB SUA, ArSUA, Kansas Mohawk
CC SUA, Virgina Mohawk
CD Israel Alliance
CE SUA, Connecticut Armb
CF SUA, Iowa Armb
CH SUA, California Armb
CJ Japonia Inque
CK SUA, Tennessee Armb
CL Germania Continental
CM Germania Continental
CN Franta Continental
CO Turcia Goodyear
CP Germania Continental
CT Germania Continental
CU Germania Continental
CV SUA, Mississippi Armb
CW Japonia Toyo
CX Japonia Toyo
CY SUA, Pennsylvania McCreary
D1 Norvegia Viking-Askim
D2 SUA, Tennessee Dayton
D3 Canada, Ontario United
D4 India Dunlop
D5 India Dunlop
D6 fosta Yugoslavie Borovo
D7 Africa de Sud Dunlop
D8 Africa de Sud Dunlop
D9 Canada, Ontario United
DA SUA, New York Dunlop
DB SUA, Alabama Dunlop
DC Canada, Ontario Dunlop
DD Anglia Dunlop
DE Anglia Dunlop
DF Anglia Dunlop
DH Scotia Dunlop
DJ Irlanda Dunlop
DK Franta Dunlop
DL Franta Dunlop
DM Germania Dunlop
DN Germania Dunlop
DO Turcia Kelly
DP Anglia Dunlop
DT Australia Dunlop
DU Australia Dunlop
DV Olanda Vredestein
DW Olanda Vredestein
DX Olanda Vredestein
DY SUA, Ohio Denman
E1 Taiwan Chung Hsin
E2 Brazilia Firestone
E3 SUA, Tennessee Seiberling
E4 Noua Zeelanda Firestone
E5 Africa de Sud Firestone
E6 Tunisia Firestone
E7 Kenya Firestone
E8 Ghana Firestone
E9 Africa de Sud Firestone
EA Germania Metzeler
EB Germania Metzeler
EC Germania Metzeler
ED Japonia Okamoto
EE Japonia Nitto
EF Koreea Hung Ah
EH Japonia Bridgestone
EJ Japonia Bridgestone
EK Japonia Bridgestone
EL Japonia Bridgestone
EM Japonia Bridgestone
EN Japonia Bridgestone
EO Turcia Lee L.T.
EP Japonia Bridgestone
ET Japonia Sumitomo
EU Japonia Sumitomo
EV Franta Kleber
EW Franta Kleber
EX Franta Kleber
EY Germania Kleber
F0 SUA, Mississippi American
F1 Scotia Michelin
F2 Venezuela Firestone
F3 Franta Michelin
F4 Portugalia CNB
F5 Argentina FATE
F6 Spania Firestone
F7 Spania Firestone
F8 India Vikrant
F9 Noua Zeelanda Dunlop
FA Japonia Yokohama
FB Japonia Yokohama
FC Japonia Yokohama
FD Japonia Yokohama
FE Japonia Yokohama
FH Franta Michelin
FJ Franta Michelin
FK Franta Michelin
FL Franta Michelin
FM Franta Michelin
FN Franta Michelin
FP Algeria SATI
FT Germania Michelin
FU Germania Michelin
FV Germania Michelin
FW Germania Michelin
FX Belgia Michelin
FY Olanda Michelin
H0 Pakistan General
H1 Spania Michelin
H2 Koreea Kumho
H3 fosta Yugoslavie Sava
H4 Japonia Bridgestone
H5 Franta Hutchison
H6 Koreea Shin Hung
H7 Taiwan Li Hsin
H8 SUA, Oklahoma Firestone
H9 Germania Feifen-Berg
HA Spania Michelin
HB Spania Michelin
HC Spania Michelin
HD Italia Michelin
HE Italia Michelin
HF Italia Michelin
HH Italia Michelin
HJ Irlanda Michelin
HK Irlanda Michelin
HL Anglia Michelin
HM Anglia Michelin
HN Canada, Nova Scotia Michelin
HP Vietnam Michelin
HT Italia Ceat
HU Italia Ceat
HV Italia Ceat
HW Cehia, Slovacia Rudy Rijen
HX SUA, Ohio Dayton
HY SUA, Oklahoma Dayton
J0 Koreea Koreea Inocee
J1 SUA, Oklahoma Phillips
J2 Singapore Bridgestone
J3 Cehia, Slovacia Gumarne
J4 Cehia, Slovacia Rubena
J5 SUA, Oklahoma Lee
J6 fosta URSS Jaroslav
J7 SUA, Indiana R & J
J8 China, Shanghai Da Chung
J9 Indonesia P.T. Intriub
JA SUA, Ohio Lee
JB SUA, Ohio Lee
JC SUA, Pennsylvania Lee
JD SUA, Maryland Lee
JE SUA, Virgina Lee
JF SUA, N. Carolina Lee
JH SUA, Illinois Lee
JJ SUA, Alabama Lee
JK SUA, Mississippi Lee
JL SUA, California Lee
JM SUA, Massachusetts Lee
JN SUA, Kansas Lee
JP SUA, Texas Lee
JT SUA, Tennessee Lee
JU Canada, Ontario Lee
JV Canada, Ontario Lee
JW Canada, Ontario Lee
JX Canada, Quebec Lee
JY Argentina Lee
K0 Koreea Michelin
K1 SUA, Oklahoma Phillips
K2 SUA, Kentucky Lee
K3 Taiwan Kenda
K4 Mexic Uniroyal
K5 Germania VEB
K6 SUA, Oklahoma Lee
K7 Chile Lee
K8 Malaezia Kelly
K9 Taiwan Natier Tire
KA Australia Lee
KB Australia Lee
KC Brazilia Lee
KD Columbia Lee
KE Congo Lee
KF Franta Lee
KH Germania Lee
KJ Germania Lee
KK Grecia Lee
KL Guatemala Lee
KM Luxembourg Lee
KN India Lee
KP Indonesia Lee
KT Italia Lee
KU Jamaica Lee
KV Mexic Lee
KW Peru Lee
KX I. Phillipine Lee
KY Scotia Lee
L0 Franta Michelin
L1 Taiwan Goodyear
L2 Koreea Wuon Poong
L3 Koreea Tong Shin
L4 Romania I.D.A.
L5 Turcia Lassa Lastik
L6 India Modi
L7 Romania I.D.A.
L8 Zimbabwe Dunlop
L9 Anglia Panther
LA Africa de Sud Lee
LB Suedia Lee
LC Thailanda Lee
LD Turcia Lee
LE Venzuela Lee
LF Anglia Lee
LH Austria Uniroyal
LJ Belgia Uniroyal
LK Columbia Llantas
LL Franta Uniroyal
LM Germania Uniroyal
LN Mexic Uniroyal
LP Scotia Uniroyal
LT Turcia Uniroyal
LU Venzuela Uniroyal
LV Canada, Ontario General
LW Suedia Trelleborg
LX Japonia Mitsuboshi
LY Japonia Mitsuboshi
M1 Maroc Goodyear
M2 SUA, Kentucky Goodyear
M3 SUA, N. Carolina Michelin
M4 SUA, Ohio Goodyear
M5 Canada, Nova Scotia Michelin
M6 SUA, Oklahoma Goodyear
M7 Chile Goodyear
M8 India Premier
M9 SUA, Connecticut Uniroyal
MA SUA, Ohio Goodyear
MB SUA, Ohio Goodyear
MC SUA, Virgina Goodyear
MD SUA, Alabama Goodyear
ME SUA, Michigan Goodyear
MF SUA, California Goodyear
MH SUA, Maine Goodyear
MJ SUA, Kansas Goodyear
MK SUA, Tennessee Goodyear
ML SUA, Maryland Goodyear
MM SUA, N. Carolina Goodyear
MN SUA, Illinois Goodyear
MP SUA, Texas Goodyear
MT SUA, Pennsylvania Goodyear
MU Argentina Goodyear
MV Austria Goodyear
MW Austria Goodyear
MX Brazilia Goodyear
MY Columbia Goodyear
N1 Elvetia Maloja
N2 SUA, New York Hurtubise
N3 Japonia Nitto
N4 Romania I.D.A.
N5 Germania Pneumant
N6 Germania Pneumant
N7 Romania I.D.A.
N8 Malaezia Lee
N9 Brazilia C.P. Tropical
NA Congo Goodyear
NB Anglia Goodyear
NC Franta Goodyear
ND Germania Goodyear
NE Germania Goodyear
NF Grecia Goodyear
NH Guatemala Goodyear
NJ Luxembourg Goodyear
NK India Goodyear
NL Indonesia Goodyear
NM Italia Goodyear
NN Jamaica Goodyear
NP Mexic Goodyear
NT Peru Goodyear
NU I. Phillipine Goodyear
NV Scotia Goodyear
NW Africa de Sud Goodyear
NX Suedia Goodyear
NY Thailanda Goodyear
P1 Suedia Gislaved
P2 SUA, Kentucky Kelly
P3 Suedia Skepplanda
P4 SUA, Ohio Kelly
P5 Mexic Genl Popo
P6 SUA, Oklahoma Kelly
P7 Chile Kelly
P8 China Oingdao
P9 India MRF
PA Turcia Goodyear
PB Venezuela Goodyear
PC Canada, Alberta Goodyear
PD Canada, Quebec Goodyear
PE Canada, Ontario Goodyear
PF Canada, Ontario Goodyear
PG Canada, Ontario Goodyear2
PH SUA, Maryland Kelly
PI Suedia Gislaved
PJ SUA, N. Carolina Kelly
PK SUA, Illinois Kelly
PL SUA, Texas Kelly
PM SUA, Pennsylvania Kelly
PN SUA, Ohio Kelly
PP SUA, Ohio Kelly
PT SUA, Virgina Kelly
PU SUA, Alabama Kelly
PV SUA, Mississippi Kelly
PW SUA, California Kelly
PX SUA, Maine Kelly
PY SUA, Kansas Kelly
T1 Koreea Hankook
T2 Polonia Uniroyal
T3 Polonia Z.O.S.
T4 Belgia Carideng
T5 fosta Yugoslavie Tigar-Pirot
T6 Mexic Hulera Tornel
T7 Koreea Hankook
T8 Malaezia Goodyear
T9 India MRF
TA SUA, Tennessee Kelly
TB Argentina Kelly
TC Australia Kelly
TD Australia Kelly
TE Brazilia Kelly
TF Columbia Kelly
TH Congo Kelly
TJ Anglia Kelly
TK Franta Kelly
TL Germania Kelly
TM Germania Kelly
TN Grecia Kelly
TP Guatemala Kelly
TT Luxembourg Kelly
TU India Kelly
TV Indonesia Kelly
TW Italia Kelly
TX Jamaica Kelly
TY Mexic Kelly
U1 Taiwan Lien Shin
U2 Japonia Sumitomo
U3 fosta Yugoslavie Miloje Zakie
U4 SUA, Ohio Byers & Sons
U5 Germania Farbenfabrik
U6 Germania Pneumant
U7 Germania Pneumant
U8 Taiwan Nankang
U9 SUA, Mississippi Cooper
UA Peru Kelly
UB I. Phillipine Kelly
UC Scotia Kelly
UD Africa de Sud Kelly
UE Suedia Kelly
UF Thailanda Kelly
UH Turcia Kelly
UJ Venezuela Kelly
UK Canada, Alberta Kelly
UL Canada, Quebec Kelly
UM Canada, Ontario Kelly
UN Canada, Ontario Kelly
UP SUA, Ohio Cooper
UT SUA, Texas Cooper
UU SUA, Pennsylvania Carlisle
UV Japonia Kzowa
UW Japonia Okada
UX Taiwan Tay Feng
UY Taiwan Cheng Shin
V1 SUA, Ohio Livingston's
V2 fosta URSS Vsesojuznoe
V3 Taiwan Ta Hsin
V4 Japonia Ohtsu
V5 Mexic Firestone
V6 Mexic Firestone
V7 fosta URSS Vsesojuznoe
V8 Suedia Boras
V9 SUA, Massachusetts M & R Tire
VA SUA, Ohio Firestone
VB SUA, Ohio Firestone
VC SUA, Georgia Firestone
VD SUA, Illinois Firestone
VE SUA, Indiana Firestone
VF SUA, California Firestone
VH SUA, Tennessee Firestone
VJ SUA, Pennsylvania Firestone
VK SUA, California Firestone
VL Canada, Ontario Firestone
VM Canada, Alberta Firestone
VN Canada, Quebec Firestone
VP Italia Firestone
VT Spania Firestone
VU SUA, Pennsylvania Universal
VV Suedia Firestone
VW Japonia Ohtsu
VX Anglia Firestone
VY Anglia Firestone
W1 SUA, Tennessee Firestone
W2 SUA, N. Carolina Firestone
W3 Olanda Vredestein
W4 Australia Dunlop-Olympic
W5 Argentina Firestone
W6 I. Phillipine Philtread
W7 Portugalia Firestone
W8 Thailanda Siam Tyre
W9 Brazilia Firestone
WA Franta Firestone
WB Costa Rica Industria Ak.
WC Austria Firestone
WD Elvetia Firestone
WE Taiwan Nankang
WF Spania Firestone
WH Suedia Firestone
WK SUA, Mississippi Mansfield
WL SUA, Ohio Mansfield
WM Australia Dunlop-Olympic
WN Australia Olympic
WP SUA, Maryland Schenuit
WT India Madras
WU India Ceat
WV Taiwan General
WW Mexic Euzkadi
WX Mexic Euzkadi
WY Mexic Euzkadi
X0 fosta URSS Vsesojuznoe
X1 Koreea Tong Shin
X2 Taiwan Hwa Fong
X3 fosta URSS Vsesojuznoe
X4 Iran Pars
X5 India JK Industries
X6 fosta URSS Vsesojuznoe
X7 fosta URSS Vsesojuznoe
X8 fosta URSS Vsesojuznoe
X9 fosta URSS Vsesojuznoe
XA Italia Pirelli
XB Italia Pirelli
XC Italia Pirelli
XD Italia Pirelli
XE Italia Pirelli
XF Spania Pirelli
XH Grecia Pirelli
XJ Turcia Pirelli
XK Brazilia Pirelli
XL Brazilia Pirelli
XM Argentina Pirelli
XN Anglia Pirelli
XP Anglia Pirelli
XT Germania Veith-Pirelli
XU Koreea Sam Yang
XV Canada, Ontario Dayton
XW Canada, Alberta Dayton
XX SUA, Iowa Bandag
XY Canada, Quebec Dayton
Y1 Brazilia Goodyear
Y2 SUA, N. Carolina Dayton
Y3 SUA, N. Carolina Seberling
Y4 SUA, Ohio Dayton
Y5 China Tsen Tai
Y6 Malaezia Dunlop
Y7 SUA, Tennessee Bridgestone
Y8 India Bombay
Y9 Indonesia P.T. Gadjah
YA SUA, Ohio Dayton
YB SUA, Ohio Dayton
YC SUA, Georgia Dayton
YD SUA, Illinois Dayton
YE SUA, Indiana Dayton
YF SUA, California Dayton
YH SUA, Tennessee Dayton
YJ SUA, Pennsylvania Dayton
YK SUA, California Dayton
YL Finlanda Oy Nokia
YM SUA, Ohio Seberling
YN SUA, Ohio Seberling
YP SUA, Georgia Seberling
YT SUA, Illinois Seberling
YU SUA, Indiana Seberling
YV SUA, California Seberling
YW SUA, Tennessee Seberling
YX SUA, Pennsylvania Seberling
YY SUA, California Seberling

VIITORUL AUTOMOBILISMULUI : " ANVELOPELE INTELIGENTE "

SMARTPHONE, TABLETE, AUTOTURISME CARE PARCHEAZA SINGURE, ANVELOPE INTELIGENTE

   Cand ne gandim, ca din punct de vedere tehnologic, nu mai avem ce inventa, un grup de cercetatori ai Universitatii de Stiinte Aplicate din Leipzig, germania, ne demonstreaza ca ne inselam si tehnologia nu se opreste aici.

   In perioada 23-2 aprilie 2012, la Targul de Hannover, cercetatorii au prezentat pentru prima oara anvelople inteligente, care se adapteaza conditiilor meteo.Momentan cercetatorii se afla in stadiu de testare si dezvoltare a proiectului, iar daca reusesc, in viitor anvelople pentru fiecare sezon, vor deveni inutile.

   Momentan, conducatorii auto inainte de a pleca la drum trebuie sa ia în considerare conditiile meteo dupa care se monteaza pe autovehicul anvelopele care corespund cu vremea, dar exista posibilitatea ca vremea probabila sa nu corespuna cu acea reala.

   Anvelopele inteligente au senzori electonice şi cu ajutorul acestora pot recunoaste daca suprafata de rulare este uscata, umeda sau cu zapada, si în functia datelor masurate pot schimba în mod automat profilul de latime si inaltime al anvelopei.

   Stau si ma intreb, in momentul in care in anvelopa va intra un cui, unde vom merge sa facem reparatia?La vulcanizare, la electrician, la electronist sau pur si simplu problema va fi remediata printr-o simpla diagnoza?

SA CRESTEM DURATA DE VIATA A ANVELOPELOR CU CATEVA SFATURI PRINCIPALE DE LA MICHELIN

   Nimeni nu doreste sa schimbe anvelopele mai des decat este necesar. Nu ati dori sa puteti face anvelopele sa dureze mai mult? Cititi sfaturile de mai jos pentru a descoperi cele 8 secrete ale unei longevitati crescute.

SFAT 1
Mentineti presiunea corecta
Verificati periodic presiunea din anvelope. La o presiune prea mica, anvelopele se uzeaza mai rapid si consumul de carburant creste.

SFAT 2
Echilibrati rotile
Echilibrarea impiedica distrugerea prematura a anvelopelor cauzata de uzura neuniforma. Daca anvelopele nu sunt echilibrate corect, roata este supusa la solicitari suplimentare. Daca masina vibreaza la cresterea vitezei, de exemplu pe autostrada, acest lucru indica o problema de echilibrare.

SFAT 3
Evitati supraincarcarea masinii
Prin supraincarcarea masinii, anvelopele se uzeaza mai rapid, iar masina consuma mai mult carburant si polueaza mai mult.

SFAT 4
Rotiti anvelopele periodic
La cele mai multe masini, o pereche de anvelope se va uza mai rapid decat cealalta. Un exemplu clasic il reprezinta masinile cu tractiune pe fata la care anvelopele montate pe axa din fata sunt supuse unor solicitari mai mari. Daca rotiti anvelopele in mod regulat, acestea se vor uza uniform si vor dura mai mult.

SFAT 5
Verificati alinierea
Alinierea incorecta determina uzarea prematura a anvelopelor.

SFAT 6
Fiti atenti la suspensii
Verificati suspensiile. Suspensiile vechi pot determina uzura prematura a anvelopelor si pot compromite siguranta in deplasare. Daca masina vibreaza, este cazul sa verificati suspensiile.

SFAT 7
Verificati uzura
Verificarea nivelului de uzura este extrem de importanta. Pentru a facilita verificarea uzurii, fiecare constructor de anvelope a adaugat un accesoriu special pe banda de rulare. La anvelopele MICHELIN, de exemplu, indicatorul de uzura este un MCIEHLIN Man asezat in zona umarului. Daca banda de rulare este aproape sau chiar la nivelul indicatorului, aceasta inseamna ca anvelopele trebuie schimbate.

SFAT 8
Incepeti cu o anvelopa conceputa pentru a dura mai mult
Constructorii de anvelope au reusit sa duca designul in zone cu totul noi si exista acum modele care sustin ca rezista cu pana la 10.000 km mai mult. Cu anvelopele care dureaza mai mult veti reusi sa faceti economii.

Asadar, cele 8 secrete pentru prelungirea duratei de viata a anvelopelor va vor ajuta sa conduceti in conditii de siguranta, sa economisiti carburant si sa reduceti nivelul emisiilor poluante. Acordati putina atentie masinii si anvelopelor dumneavoastra si acestea va vor rasplati pe deplin. Iar atunci cand este necesar sa schimbati anvelopele, cautati marci concepute pentru a dura mai mult.